Професионален футболен клуб СЛАВИЯ
 

Половин век от първото класиране на български тим за полуфинал в Европа

Половин век от първото класиране на български тим за полуфинал в Европа

На днешния 8 март през 1967 година големият "бял" отбор от 60-те години на 20 век достига своя апогей! Пред погледите на над 40 000 зрители на стадион "Васил Левски" славистите разгромяват швейцарския Сервет с 3:0. Съставът на гостите е воден от един от най-прочутите треньори в историята на футбола - Бела Гутман. Дотогава унгарецът е печелил шест шампионски титли в четири различни страни. Но сред отличията му изпъкват с най-ярка слава двете купи на европейските шампиони заслужени с Бенфика през 1961 и 1962 г. 
След минималната загуба край Женевското езеро с 0:1 на 26 февруари в първия четвъртфинален сблъсък "белите" се класират за полуфинал за Купата на носителите на национални купи. Това е първото класиране на роден тим в европейските турнири на това ненадминато и до днес стъпало.
Срещата преди половин век се играе при дъждовно, като днес време, но на тежкия терен възпитаниците на старши треньора Добромир Ташков налагат високо темпо още в началото. Само добрите намеси на националния вратар на Швейцария Жак Барли и пропуски на славистите не водят до откриване на резултата. Но неизбежното става факт в 42-ата минута. Тогава Михаил Мишев отбелязва един от ония си важни голове, с които остава в аналите на "белия" клуб:
"Излязох остро срещу вратаря. Той тръгна да ме пресрещне, аз го прехвърлих и догоних топката. Сетне само я бутнах в опразнената врата"
- споделя голмайсторът на страниците на книгата "Един век футбол в бяло".
След почивката атаките на Славия не стихват. Георги Харалампиев се разписва в 50-ата минута (на снимката) и крайната победа е все по-близка.
"Поех топката и се устремих към вратата
- разказва за попадението си Ампето, отново на страниците на книгата на Камен Огнянов -
Защитниците, които ме пресрещаха не можаха да ме спрат. Навързах ги един след друг, шутирах и стана 2:0."
Играта на славистите им спори, и четири минути преди края Мишев предизвиква паника пред мрежата на швейцарците и централният защитник Роже Пике си отбелязва автогол, който окончателно решава спора - 3:0 за Славия и "белите" стават първият български отбор класирал се на полуфинал. Любопитно е, че това е постигнато в мач номер 13 в Европа, една интересна асоциация с годината на основаване на клуба.
Единайсетте слависти, които донасят голямата радост на своя клуб и на България са следните: Симеон Симеонов, Александър Шаламанов, Петър Петров, Стоян Алексиев, Иван Давидов, Емануил Манолов, Михаил Мишев, Георги Харалампиев, Стоян Вражев, Любен Тасев и Александър Василев.
 
Поклон пред тези истински легенди на Славия
 
Asset Insurance
Ledenika
International Asset Bank
bet365
Български English