00359/2 8569197 slavia@intech.bg

Академия Славия

Футболната Академия е част от структурата на ПФК „Славия“ – 1913 Клубът е основан на 10 април 1913 г. и е първия клуб в България, който провежда занимания с юношески формации. Тренировките започват в началото на 20-те години на миналия век и продължават успешно до ден днешен.

АКАДЕМИЯ „СЛАВИЯ“

Футболната Академия е част от структурата на ПФК „Славия“ – 1913
Клубът е основан на 10 април 1913 г. и е първия клуб в България, който провежда занимания с юношески формации. Тренировките започват в началото на 20-те години на миналия век и продължават успешно до ден днешен.

Обучението в Академия „Славия“ стартира още на шест годишна възраст и продължава до осемнадесет години.
В процеса на обучение, младите футболисти преми-
нават през няколко основни етапа на развитие.

  • 7 – 11 – начално обучение и полагане на основи
    в развитието на техническите похвати и обща координация
  • 12 – U15 – индивидуални технически умения с топка, скорост, сръчност, ловкост
  • 15- 16 – започва целенасоченото тактическо обучение
  • 16 – 19 – целенасочен тренировъчен процес, ТЕ-ТА развитие и усъвършенстване, създаване на предпоставки за развитие на елитни състезатели.
    Записването в Академията е възможно през цялата година, а тези които имат желание да се обучават във възрастите след 14г, преминават пробен период.

 

 

За Академията

Клубът винаги е разчитал на своите юноши, като е развивал техните качества през годините на тяхното обучение, с цел успешното им изграждане като футболисти и като личности и интегрирането им в първия отбор. В настоящия състав на представителния отбор на Славия място намират шестима футболисти, играли преди това или играещи в момента в отбори от детско-юношеската школа на клуба. Това са Андреа Христов, Светослав Вуцов, Мартин Атанасов, Димитър Стоянов, Емил Стоев и Мартин Сораков. До скоро част от представителния отбор на клуба бяха още Калоян Кръстев, Александър Златков, Петко Христов, Филип Кръстев, всички те състезаващи се на професионално ниво в момента и възпитаници на бялата школа само за последното десетилетие.

Обучение в Академията и етапи на развитие:

Възрастова група U8;U9
Игрова форма – 5х5
Обучение в играта чрез забавни игри и малки игрови форми. Треньорът учи децата да се забавляват докато тренират и да изпитват удоволствие и любов към играта.

Възрастова група U10:U11
Игрова форма – 7х7
В тази възрастова група се изгражда интереса към футболната игра. Развиват се основни технически умения и похвати, чрез играта.

Възрастова група U12;U13
Игрова форма 9х9
Тук се развиват специфични технически умения и навици чрез специализирани тренировъчни упражнения. Полагат се основите на началното обучение в тактиката на играта.

Възрастова група U14;U15
Игрова форма 11х11
Фокусът тук е върху груповите и индивидуални тактически познания, всеки играч трябва да може да разбира своята роля на терена.

Възрастова група U16;U17
Игрова форма 11х11
В тази възрастова група, играчите вече могат да разбират изискванията на тре-ньора. Усъвършенстват се познанията на играчите в позиционните игри. Подобрява се отборната игра и работата в екип.
Всеки играч трябва да доказва своите качества на терена, работата се фокусира върху физическата подготовка на играчите.

Възрастова група U19
Игрова форма 11х11
Най-добрите и подготвени състезатели, трябва да бъдат готови да се присъединят към първия отбор. Технико-тактическата подготовка, трябва да отговаря на изискванията за Първа лига.
Продължава задълбочената работа за физическа подготовка, работи се за скорост и издръжливост. Фокусът е върху комуникацията на терена.

В момента в Академията тренират общо над 450 деца. Те са разпределени в 12 възрастови групи, които активно участват в първенствата на подрастващите.

Академията има представители и в трите Елитни юношески групи U19, U17, U15

Отборите от Академията участват редовно в множество престижни турнири, в страната и чужбина

Всяко дете което участва активно в заниманията и се обучава в Академията, има възможност да играе за предста-вителния отбор на съответната възраст.

6

футболни игрища

450

Деца

12

Възрастови групи

110

години в бизнеса

Инфраструктура

На територията на Академията са разположени 6 игрища на които отборите провеждат своите ежедневни занимания и тренировки. Два от терените са с естествена трева, а другите две игрища са с изкуствена настилка.

Терените са разпределени така, че на тях може да се практикува всяка форма на игра през която обучаващите се преминават в процеса на обучение  (Ф5,Ф7,Ф9,Ф11).

Инфраструктура

Базата на Академията разполага с топли и уютни съблекални в които  отборите се събират и подготвят преди и след тренировка. Всяка възраст има отделна съблекалня, която след приключване на всяка тренировка се почиства и подготвя за следващата възраст.

Отборите от Академията имат на  разположение  собствения фитнес-център на клуба, който е разположен непосредствено след съблекалните на базата.

Инфраструктура

На двете игрища с изкуствена настилка има положено осветление, което осигурява       допълнителен комфорт и възможност за     тренировки и провеждане на мачове в по-късните часове и през зимата.

Отборите от Академията играят домакинските си мачове на клубната база.