00359/2 8569197 slavia@intech.bg

Национали

Авторитетно славистко присъствие и в националните отбори на страната

През дългите години на своето съществуване във футболния отбор на “Славия” са играли цяла плеяда прекрасни състезатели. Над сто и петдесет са футболистите на “белия” тим обличали националната фланелка в различните представителни гарнитури.

Привържениците на “белите” с право се гордеят, че капитан на мъжкия национален отбор в неговия първи мач на голям международен форум е славист. Тодор Владимиров (Сан) препасва лентатана държавния ни тим в дебютния му мач на Осмите Олимпийски игри в Париж състоял се на 28 май 1924 година. Славистът вдъхновява своите съекипници и българите играят като равен с равен с много по-опитния тим на Ирландия, от който губят с минималното 0:1.

Най-много слависти в мач на първия ни състав има за срещата с Турция на 14 октомври 1927 година в Истанбул. Тогава сред титулярите има девет футболисти на “белите”. Това са: Ангел Андреев (Катастрофата), Никола Калканджиев (Колата), Димитър Манолов (Найдо, Боянската мечка), Стефан Чумпалов (Чумпала), Петър Къртевски (Пешо), Никола Стайков (Толето), Велчо Стоянов, Александър Филипович (Саша) и Владимир Цветков (Цоцо).

В последвалите години при всички значими успехи на родния футбол: класирания за Световни и Европейски първенства, спечелване на медали от Олимпийски игри, и при победите в турнирите за Балканската купа в българския състав неизменно има слависти. Това са или играчи от тогавашния тим или възпитаници на „бялата” футболна школа.

С най-много мачове и отбелязани голове от състезателите на „Славия” в “А” националния отбор е Чавдар Цветков. Най-често от славистите с капитанската лента е извеждал трикольорите Андрей Желязков.

В първите години на века в представителния тим на България трайно се утвърдиха трима състезатели рожба на славистката школа: Благой Георгиев, Димитър Рангелов и Чавдар Янков. През последните сезони Янис Карабельов, Галин Иванов, Ивайло Димитров, Иван Минчев и Георги Георгиев също взимат участие в мачовете с националната фланелка.

Слависти най-често пъти капитани на “А” национален отбор

14 пъти – Андрей Желязков

12 пъти – Велчо Стоянов

7 пъти  –  Стефан Чумпалов и Чавдар Цветков

Слависти с най- много голове за “А” национален отбор

15 гола – Чавдар Цветков

14 гола – Андрей Желязков

12 гола – Никола Стайков

Слависти с май- много мачове за “А” национален отбор:

В мачовете в първенството на „А” група за “Славия” играят:

Стоян Ацаров-30 мача, Здравко Здравков-29, АтанасКиров-28, Мариус Уруков-28, ВладимирИванов-28, КирилКачаманов-28, СтефанКолев-28, Петър Цветанов-24, Антон Димитров-24, Наско Сираков-20, Димитър Тотев-15, ВладкоШаламанов-13, Гено Добревски-13, Деян Ангелов-13, Зоран Ристич-13, Добромир Минчев-11, Иван Добревски-10, МихаилЗахариев-10, Марио Дафков-8, ЦветозарДерменджиев-7, Николай Праматаров-6, Ваньо Шишков-6, КирилМетков-4, Иван Димитров-3, Александър Бончев-3, Даниел Желязков-3, Стойчо Драгов-2, Александър Панталеев-1 и Иван Пасков-1.

Слависти участвали на Световно първенство

1962 година в Чили

Петър Величков – 3 мача

Димитър Костов – 1 мач

1966 година в Англия

Александър Шаламанов – 2 мача

Симеон Симеонов – 1 мач

Димитър Ларгов – 1 мач

Иван Давидов – 1 мач

1970 година в Мексико

Александър Шаламанов – 3 мача

Симеон Симеонов – 2 мача

Иван Давидов – 1 мач

1974 година в Германия

Симеон Симеонов – резерва

1986 година в Мексико

Андрей Желязков – 3 мача

1998 година във Франция

Георги Бачев – 2 мача

Освен с изявите си в представителния тим на България футболистите на „Славия” оставят трайна диря и в другите национални гарнитури на страната. Тук ще посочим лидерите по участия в различните състави за играчите на „белия” тим.

 

Олимпийски отбор: 13 мача – Пламен Тачев

“Б” отбор на страната: 10 мача – Георги Бор. Гугалов (Гугала)

Младежки национален отбор: 30 мача – Благой Георгиев

Юношески национален отбор: 40 мача – Владимир Тодоров