00359/2 8569197 slavia@intech.bg

Още един успешен сезон за Академия Славия отмина, в който младите слависти направиха много важни стъпки в развитието си като футболисти.
В елитните групи U19, U17, U15 Академия Славия записа престижни успехи, подплатени с добри игри. При старшата възраст беше завоювана титлата и купата на страната. След изиграването на двубоите отборът завърши на челното първо място с 48 точки и голова разлика 56-19. Бяха записани 18 поредни мача без поражение, 15 от които са победи. Триумфът с Купата на страната в тази възраст дава право на участие в младежката Шампионска лига, като първите мачове ще се проведат в средата на септември и до зимата има два предварителни кръга. От този отбор в течение на сезона много играчи имаха възможност да тренират с първия състав и да се доближат до професионалистите. Мартин Сораков и Борис Димитров започват втората си година при мъжете, Мартин Георгиев поема в посока към гранда Барселона, където ще продължи своето развитие, докато Кристиян Стоянов и Валентин Петров ги последваха и се подготвяха с първия отбор за старта на първенството в Първа лига. През зимата неофициален дебют за “белите” направиха още Наско Кехайов, Роберто Илиев, Чунг До.
При 17-годишните завършихме на пето място с 53 точки и голова разлика 66:36. От този отбор няколко момчета взеха участие в мачовете за първенство и Купата съответно при 18 и 19-годишните. Четири момчета от отбора са важна част от националния тим на страната в тази възраст. Това са Роберто Илиев, Чунг До, Мартин Георгиев и Стефан Трайков. Самуил Стойнев също записа периодични изяви в началото на годината. Те записаха голям успех и класиране с националния отбор на Европейското първенство, което се проведе през май тази година. В новия шампионат голяма част от тези състезатели, заедно с 19-годишните ще сформират състава, който ще започне участието си във “В” група. Подготовката на отбора стартира на 27-и юни (понеделник), а треньор на възрастовата група е Иван Иванов.
При 15-годишните отново бе завоювано пето място, като отборът имаше реален шанс за тройката до последния кръг. “Белите” събраха точков актив от 60 пункта при голова разлика 86-36. Периодично в течение на сезона седем момчета от тази възраст бяха част от проектонационалния отбор на страната. Младите слависти стартираха сезона с добра серия и три победи в първите три кръга срещу Ботев Пловдим, Етър и Звезденбург, но отстъпиха срещу Лудогорец при гостуването си в Разград. Отборът показа израстване и постоянство в голяма част от мачовете си през сезона. От новия сезон те ще се състезават в Зоналното първенство за родени 2006-2007 година, а треньор на възрастта ще бъде Светослав Колев, който досега водеше 17-годишните. Тимът стартира подготовката си на 25 юли.
При 16-годишните бе спечелено трето място в Зоналното първенство за родени 2005-2006 година. Съставът събра актив от 57 точки, а головата му разлика е 74-26. Отбора записа много добри резултати и показа добра основа за предизвикателството което му предстои през тази година, а именно участие в Елитната юношеска група до 17 години. За купата на страната в тази възраст отбора достигна до четвъртфиналната фаза, където отстъпи на Лудогорец. Треньор на възрастта и през следващия сезон ще бъде Димитър Дерменджиев. В тази възрастова група Академия Славия беше представена от четирима състезатели, които по различно време през годината бяха част от националната гарнитура на страната ни. Отборът стартира подготовката си на 4 юли.
При 14-годишните отново бе спечелено петото място с 46 точки и голова разлика 55-30. За тази възраст това бе първата година, в която те играеха в официално първенство и Купа на страната. За Купата отборът достигна четвърфиналната фаза, където след оспорвани двубои не успя да преодолее съпротивата на Черноморец. Периодично бяха повикани шестима състезатели в националните гарнитури – проектонационали. Треньор на възрастта през новия сезон ще бъде Кристиян Чолаков, който ще изведе отбора в участието му в Елитната юношеска група до 15 години. Отборът се събира за първа тренировка на 27 юни в понеделник.
Набор 2009 година ще започне участие в Зоналното първенство на БФС през новия сезон, а треньор на възрастта ще бъде Мариян Стоянов. Тимът стартира подготовката си за новия сезон на 25 юли.
При подрастващите възрасти, отборите от Академия Славия записаха участие на множество турнири, някои от които международни и трупаха опит в мачовете под егидата на БФС. В тези възрасти няма официално класиране, с цел да се избегне “точкогонството” и да се стимулира обучението на децата. В голяма част от турнирите, на които взеха участие, отборите завоюваха купи и медали, които увенчаха добрите им игри. Всички състави от тези възрасти ще започнат подготовката си на 1 август, а треньори на съответните възрасти през новия сезон ще са:
U13 – Николай Николов
U12 – Чавдар Славков
U11 – Михаил Захариев
U10 – Петър Димитров
U9 – Антонио Петков
U8 – Горан Йованов
Кондиционната подготовка на отборите отново ще бъде поверена на Трендафил Терзийски, Боян Бъчваров и Александър Петров, а за подготовката на вратарите ще отговарят Милетко Христов и Емил Михайлов.
Директор на Академията е Ангел Славков.
Съществено беше и присъствието на над 20 състезатели в различните национални отбори през пролетта на тази година, както и създаването на момичешки отбор, воден от Лили Бирова, треньор и активен състезател.